Umenie sa stretáva s umením

Na prelome apríla/mája prebehlo v troch etapách spoločné stretnutie dvoch umelkýň - Sivie Petrovej a Victorie Jarošovej - s klientmi Centra sociálnych služieb prof. Karola Matulaya. Stretnutie sprostredkovalo združenie Artem a PhDr. Ľuboslav Moza, dlhoročný podporovateľ klientov s mentálnym znevýhodnením v umeleckej tvorbe.

Čítať ďalej: Umenie sa stretáva s umením

Listy - Silvia Petrová

Ten talent, ktorý sa ukrýva vo výnimočných tvorcoch, a prezentujú ho cez umelecké diela, či projekty nebude nikdy možné prehliadnuť. On tvorí a napĺňa život národov, naznačuje jeho budúcnosť. Za týmito všeobecne formulovanými vetami sa skrýva hĺbka ľudskej duše. Bytie mimoriadneho jedinca, ktoré pre ľudí prináša, a zároveň vkladá do doby v ktorej vzniká identitu a stopy pre budúcnosť. Jednoducho, bez talentu je umelecká tvorba remeslom.

Čítať ďalej: Listy - Silvia Petrová

Listy - Katarína Zemková

Umenie tvorí každý jeden z nás. Dávame mu obsah i formu, ktoré modelujú jeho výraz, emócie, hodnoty. A práve pri hľadaní kvality umeleckého diela v súčasnosti sledujeme ťažko uchopiteľnú rôznorodosť hodnotiacich prístupov. Totiž tie históriou tvorené kritéria sa dnes  zdanlivo rozpadajú, strácajú. Pravdou však je, že stále možno na nich stavať, ale potrebujú prehodnotiť výrazové, či hodnotiace pojmy a aktualizovať ich pre dnešok.

Čítať ďalej: Listy - Katarína Zemková

Listy - Igor Piačka

Každý dobrý umelec žije umením, tvorí s cieľom vyjadriť, či vypovedať všetko to, čo slovami nedokáže. Tvorba je vždy jedinečnosťou, spravidla neopakovateľnou a preto vzácnou. Sú však umelci, pre ktorých je umenie viac ako poslaním. Hodnoty ich práce sa stávajú akousi vizitkou doby pre budúce generácie. A nie je ich veľa. Patrí medzi nich Igor Piačka, mimoriadny umelecký zjav súčasnej tvorivej scény Slovenska. S originálnym prejavom, charakteristickým rukopisom a jednoznačnými tvorivými úspechmi.

Čítať ďalej: Listy - Igor Piačka

Listy - Význam pojmu "umelecká kvalita"

Súčasná „výtvarne vizuálna“ scéna je záhadou, ktorú poodkrýva určitý záujem ľudí, pretrvávajúca snaha investovať a cielené mediálne kampane s plným nasadením. U nás, i vo svete. Radosť zo zážitkov byť obklopený výtvarným umením sa vytráca. Skutočne nie je záujem?

Čítať ďalej: Listy - Význam pojmu "umelecká kvalita"

Listy - Vojtech Rušin

Kultúra je atraktívnym spolužitím vedy a umenia. Sú zdanlivo rozdielne, ale už skutočnosť, že majú spoločnú bázu v samotnom názve, mnoho hovorí. V oboch kategóriách sa vyžaduje tvorivosť, dynamický prístup, objavnosť, originalita. Cesta, ktorou sa umelci a vedci poberajú, nemá koniec. Mnoho umelcov študovalo vedné disciplíny a naopak. Nie je prekvapením poznať fyzika, ktorý píše nádherné básne. Alebo herca, ktorý sa venuje astronómii. Dnes vám predstavujem Vojtecha Rušina, úžasného vedca a umelca s obrovským talentom. Celý svoj život študuje vesmír s hlbokým zameraním na naše Slnko. Chodí za ním, aby mohol lepšie pozorovať jeho púť po celom svete. A zároveň tvorí umelecké diela, fotografuje tváre ľudí, tých, ktorí žijú Slnkom.

Čítať ďalej: Listy - Vojtech Rušin

Strana 1 z 10