Jazyk

Listy - DEŇEL

Pozerať dopredu sa oplatí. Názov tohto článku charakterizuje dnešnú dobu. Stále sa opakujúce, občas aj múdre ale potom strašne otravné reklamy, optimistický hlas moderátorov (pripomína optimizmus moderátorov prvomájových sprievodov) a nádej, na ktorú už čakáme temer štvrťstoročia a možno v nej aj odkráčame do iných svetov. Čo všetko sa dnes oplatí? Stále jesť, a hocičo. Stále kupovať autá, lebo iba dnes sú najvýhodnejšie. Kupovať odevy, lebo letný výpredaj začína pred začiatkom leta. Kolotoč, kolotočov optimistických médií a ľudí v nich. Do tohto reklamného zúfalstva o šťastí občas vtrhnú úchytky filmov o tečúcej krvi a úprimne čistej láske, o bitkách jeden proti päťdesiatim, o násilí víťazov a hanbe trpiacich. Keby sa tak niekto pokúsil  naplniť vetu: „Žiť dopredu sa oplatí.“

To postavenie, ktoré má v každom spoločenskom marazme, či hľadaní kultúra, je nezastupiteľné. Umenie zjemňuje hrubosť víťazov. Vytvára prestíž mocných. A obohacuje bežného človeka. Tvorivosť a umelecký výraz v tvorbe najmladších očakáva každá ľudská generácia. Najviac však tá najmladšia. Jej radosť  a nepokoj sú podkladom pre tvorivú rekapituláciu i vízie budúcnosti. Práve prirodzenosť a divokosť, nadšenie a kritičnosť, odmietanie a vnímavosť budujú spoločnosť. Pokiaľ im to víťazi umožnia, či dovolia.

Skupina DEŇEL je úžasné a jedinečné skupenstvo najmladších tvorcov, z ktorých mnohí končia bezstarostné umelecké školy a mnohí začínajú žiť a tvoriť v komplikovanom svete významných i nepodstatných osobností. DEŇEL je skomolenina slov LEN DEŇ. Taká nádherná, že vytvorila tento názov. Jednodňové výstavy boli doposiaľ pravidlom. A dňa 1. decembra sa opäť len v jeden deň, v nedeľu, uskutočnila prehliadka ich tvorby vo vlastnom a rôznorodom podaní. Piata kolektívna výstav s názvom „Pozerať dopredu sa oplatí“ sa konala v prestížnych priestoroch galérie na Západnej terase Bratislavského hradu v Bratislave. Zúčastnilo sa jej temer tridsať mladých. Najkrajšie na výstave bolo, že bola pripravená s tou nekonečnou nádejou. Akoby najmladší vedeli, že umenie nie je v prázdnote. Že život je reálny. A zaujať treba úsilím niečo dosiahnuť. Že celebrity nie sú umelci. A z násilia a hlúpostí sa dá rýchlo unaviť.

Dnešné umenie je veľmi často o tvorení nie umenia ale umelca ako legendy. Všetko, čo vytvára hodnotia médiá. Ani neviem, či slovo tvorba zodpovedá jeho obsahu. Umenie však vzniklo a vyvíjalo sa predovšetkým pre zobrazenie precítenia krásy a hľadanie hodnôt života. Učiť ľudí objavovať a vnímať bez slov. Experiment je súčasťou všetkej tvorby. Ale tvorba ako taká experimentom nie je.

Diela skupiny DEŇEL sú krokmi vnímavej a nespútanej radosti. Vedia vždy upozorniť, že niet hranice medzi detstvom a dospelosťou. Že deň, prichádza každý deň. A zelená farba znamená život. A medzi týmito zaujímavými umeleckými „začiatočníkmi“ sa formujú tvorivé osobnosti. Do obrazov vkladajú vizuálne svedectvo ich duševného sveta, ktorý je nesmierne citlivý. Vnímavý človek vycíti. A tvorca to aj vypovie.

Dnešné umenie je spleť všetkého známeho. Objavov je veľmi málo, Jeho vývoj, zdanlivo nezmyselný, nemá dynamiku a rozvoj. Iba sa tak tvári. Chce taký byť. Obdivujem jedincov, ktorý presahujú tieto úvahy. Sú spätí s tým skutočným novým, a aj vďaka nim vzniká to dobré v skupine DEŇEL.

Čo je umením dnes? Všetko? Nič? Minimalizmus, či akčný maximalizmus? Niekedy v živote stačí tak málo. A patrí to aj pre kultúru. Zastaviť sa a pozrieť okolo seba. Vrátiť sa k zdroju života, na ktorý sa postupne zabúda. A ten je veľký milióny svetelných rokov.

Ľuboslav Moza, december 2013

http://www.klubsk.net/Listy/LISTY_12_2013_PRO_INTERNET.pdf

Company profile

Cieľom a poslaním občianskeho združenia Artem je najmä podpora rozvoja a propagácia slovenského výtvarného umenia a slovenskej kultúry nielen doma ale aj v zahraničí. Okrem iného sa tiež zaoberá vlastnou tvorbou a organizovaním kultúrnych, vzdelávacích, benefičných, školiacich a študijných programov. Artem, o.z. podporuje tvorbu mladých umelcov, ich umelecký rast a prezentáciu. Artem, o.z. úzko spolupracuje s Domom sociálnych služieb Prof. Matulaya. Artem, o.z. založil PhDr. Ľuboslav Moza.

Newsletter

Subscribe to our newsletter to get the latest updates on our events and new art works available...

captcha  

Contact us

Artem, o.z.
Cesta na Červený most 10
811 04 Bratislava
Slovak Republic

artem@artem.sk
+421 2 5478 9416

Prominens s.r.o.
Pri suchom mlyne 24
811 04 Bratislava
Slovak Republic