Jazyk

Listy - Gordana Turuk

Ľudia milujú sklo od jeho vzniku. Pre farebnú pestrosť a čistotu. Tento materiál je symbolom sily a krehkosti života. Je v ňom fantázia inovácií a objavov. Možno ním tvarovať vzácne umelecké diela i úžitkové artefakty. Sklo je ako láska. Keď sa rozbije, črepiny sa dajú zlepiť, ale originál to už nikdy nebude.

Žena a sklo. Viac ako pätnásť rokov sledujem tvorbu tejto umelkyne. Udivuje jedinečnosťou cesty, v ktorej dominuje princíp originality a sila vývoja. Na nej stavia dnešok i budúcnosť svojho umenia s autentickým, charakteristickým rukopisom.

Autorka variuje farby a tvaruje plochu skla. Vytvára rozmerné umelecké objekty, ktoré profiluje v jedinečnej súhre prieniku svetla a myšlienky, často personifikovanej. Jej tvorba vychádza z obdivu k materiálu s ktorým pracuje. Je úctou človeku a jeho životu. Hodnotám, ktoré každý z nás hľadá a veľmi ťažko nachádza. Je spätá s duševným rozvojom človeka, s hľadaním ušľachtilosti a rozvojom osobnosti. Jej komorné, či monumentálne diela v interiéry sú esteticky pôsobivé a zmysluplné. Vidím v nich nekonečnú ľudskú túžbu po slobode, a jasnosti životných príbehov. Stierajú hranice rozprávky a reality. Nesú silu výrazu, z ktorého môže práve osobnosť jedinca rozvíjať a napĺňať svoje túžby.

Komorná a monumentálna plastika a diela úžitkového výtvarníctva. Celá tvorba Gordany Turuk je barokovo fantazijná, expresívna a dynamická. Jej tvaroslovie rozvíja plasticitu plôch a línií. Sklenené sošky nesú myšlienky cez kríže života, jednotu rodiny, súdržnosť ľudských túžob. Aj v nich pretkáva dielo dynamikou línií, plochy a vrstvením ďalších skiel. Bravúrne narába s s farbou. Vidím v nej myšlienky, často fantastické a milujúce život. V rozmerných deliacich sklenených stenách sa opäť hrá s farbou a životom. Kvet, klas obilia, človek. Život cez symboly k realite vstupuje do príbytkov, interiérov aby vyjadril krásu existencie i umenia. Výtvarné diela maľuje zlatom, platinou a listrami drahých kovov.

V úžitkovom umení dominujú vázy, misy. Priestorové diela estetiky a významu. Je v nich cesta bytím, ktoré napriek labyrintom, kamenným výstupkom i životným hrádzam ide k cieľu. Tvorí funkčné interiérové artefakty, ako umývadlá, obklady stien, zrkadlá, sprchy, výplne okien a dverí, svietidlá a podobne. Interiérový dizajn z ateliéru Gordany Turuk navrhuje riešenia podľa požiadaviek klienta a samotného interiéru. V spolupráci s architektom tvorí dielo, ktoré komunikuje s priestorom a zároveň dopĺňa požiadavky klienta.

Gordana Turuk sa narodila v Chorvátsku. Už 15 rokov žije na Slovensku v Bratislave a tvorí pod značkou Euboia Glass vo vlastnom ateliéri. V súčasnosti vytvára 10 metrové obrazy pre hotel v Dubaji, na Palmovom ostrove. Okrem rôznych interiérov, na ktorých spolupracovala, má v portfóliu aj diela, osobné dary, ktoré vytvorila pre významné svetové osobnosti. (Pápež Benedict XVI., Britská kráľovná Elizabeth II. Prezident Chorvátskej republiky Ivo Josipović, Herbie Hancock, Larry King, Romano Prodi, Nórska kráľovná Sonja.) Jej práce sú v archívoch svetových i našich galérií i u súkromných zberateľov. Je držiteľkou viacerých medzinárodných ocenení, predovšetkým v Taliansku i v ďalších krajinách. Mimoriadne aktivity rozvíja v nadácii, kde všestranne pomáha v zdravotníctve i v iných oblastiach.

Ľuboslav Moza, jún 2014

http://www.klubsk.net/Listy/Listy_6_2014.pdf

Company profile

Cieľom a poslaním občianskeho združenia Artem je najmä podpora rozvoja a propagácia slovenského výtvarného umenia a slovenskej kultúry nielen doma ale aj v zahraničí. Okrem iného sa tiež zaoberá vlastnou tvorbou a organizovaním kultúrnych, vzdelávacích, benefičných, školiacich a študijných programov. Artem, o.z. podporuje tvorbu mladých umelcov, ich umelecký rast a prezentáciu. Artem, o.z. úzko spolupracuje s Domom sociálnych služieb Prof. Matulaya. Artem, o.z. založil PhDr. Ľuboslav Moza.

Newsletter

Subscribe to our newsletter to get the latest updates on our events and new art works available...

captcha  

Contact us

Artem, o.z.
Cesta na Červený most 10
811 04 Bratislava
Slovak Republic

artem@artem.sk
+421 2 5478 9416

Prominens s.r.o.
Pri suchom mlyne 24
811 04 Bratislava
Slovak Republic